Vegetariska kostmönster minskar hjärtsjukdom

Olika vegetariska kostmönster minskar risken att dö av hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften American Journal of Preventive Cardiology.

Forskarna gick igenom åtta observationsstudier som jämfört risken att dö i förtid hos vegetarianer och icke-vegetarianer.

De som åt vegetariskt eller veganskt uppvisade 30% minskad risk att dö av hjärtkärlsjukdom jämfört med dem som åt icke-vegetariskt. Flera riskfaktorer för hjärtsjukdom förbättras av att äta vegetariskt som minskad vikt, kolesterolvärde och blodtryck.

Författarna rekommenderar vårdpersonal att överväga råd om vegetarisk kost som en kostnadseffektiv intervention till högriskgrupper för att minska dödlighet i hjärtsjukdom.

Länk till metaanalysen finns här

Jabri A, Kumar A, Verghese E, et al. Meta-analysis of Effect of Vegetarian Diet on Ischemic Heart Disease and All-cause Mortality. Am J Prev Cardiol. Published online April 9, 2021. doi: 10.1016/j.ajpc.2021.100182 

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram