Växtbaserad kost skyddar våra blodkärl

vegetable-heart

En sammanfattande rapport som publicerats i senaste numret av Permanente Journal lyfter vinster med en växtbaserad kost vid hjärtkärlsjukdom och åderförkalkning.

Forskarna anser att ett skifte till en växtbaserad kost är en enkel intervention med mycket låg kostnad som effektivt förebygger hjärtkärlsjukdom.

I rapporten sammanfattas tre kartlagda mekanismer för hur en växtbaserad kost skyddar våra blodkärl:
1. En växtbaserad kost innehåller mindre socker, salt och fett vilket förebygger skador på ytcellerna på insidan av blodkärlen (endotelceller).
2. Ett ökat intag av frukt och grönsaker innehåller mer antioxidanter, framförallt polyfenoler som förhindrar oxidering av LDL.
3. Minskat intag av kött leder till förhindrad aktivering av makrofager.

Utefter vad som idag är känt om hur kosten kan förebygga åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom föreslår forskarna att särskilda markörer i blodet kan komma att tas i bruk för att särskilt utvärdera effekten av växtbaserad kost som intervention. Dessa inkluderar ökade nivåer av polyfenoler och sänkta nivåer av TMAO i blodet som tecken på gynnsam effekt.

Länk till rapporten finns här.

Phillip Tuso, MD, FACP, FASN; Scott R Stoll, MD; William W Li, MD. A Plant-Based Diet, Atherogenesis, and Coronary Artery Disease Prevention. Perm J 2015 Winter;19(1):November 24, 2014.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram