Växtbaserad kost mot reflux – lika bra som läkemedel?

En växtbaserad kost har visat sig kunna lindra kroniska besvär med sura uppstötningar (reflux) i samma grad som läkemedel. Detta enligt en studie som publicerats i JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Forskarna utvärderade resultat hos 85 patienter med reflux som fått sedvanlig behandling med protonpumpshämmare (t ex Omeprazol) och 99 patienter med reflux som i stället fått ändra kosten. Kostgruppen uppmuntrades äta en kost som var 90% växtbaserad, de drack även vatten med högre pH och uppmanades undvika livsmedel som kan förvärra reflux.

Man fann att hos de patienter som tagit läkemedel sågs en signifikant förbättring hos 54% och i kostgruppen 63%. Den genomsnittliga minskningen av besvär var 27% i läkemedelsgruppen och 40% i kostgruppen.

Forskarnas slutsats är att dessa data tyder på att livsstilsändringar bör övervägas som alternativ behandling vid reflux men den kliniska relevansen behöver bekräftas i randomiserade studier. Att välja livsstilsändring innebär en kostnadsbesparing, att man slipper biverkningar samt att men åtnjuter de övriga hälsovinster av växtbaserat ätande.

Länk till studien finns här.

Craig H. Zalvan, MD; Shirley Hu, MD; Barbara Greenberg, MSc, PhD et al, A Comparison of Alkaline Water and Mediterranean Diet vs Proton Pump Inhibition for Treatment of Laryngopharyngeal Reflux. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online September 7, 2017

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter