Mer mat från växtriket kan bromsa försämring av hjärnans funktion

Växtbaserade livsmedel kan minska risk för att hjärnans funktion försämras. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Molecular Nutrition and Food Research.

Forskarna mätte nedbrytningsprodukter i tarmen hos studiedeltagare som vid start inte hade demens. Deltagarnas hjärnfunktion mättes regelbundet med tester.

Man fann en skyddande effekt mot försämring av hjärnans funktion för nedbrytningsprodukter från kakao, svamp, kaffe, frukt och grönt te.

Länk till studien finns här.

González-Domínguez R, Castellano-Escuder P, Carmona F, et al. Food and microbiota metabolites associate with cognitive decline in older subjects: a 12-year prospective study. Mol Nutr Food Res. 2021;65(23):e2100606-e2100616.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter