Experter avråder från rött kött och chark

Forskare vid Harvarduniversitetet rekommenderar att kostråd fokuserar på att minimera konsumtion av rött kött och charkvaror och att detta ersätts med vegetabiliska alternativ. Detta kommer att gynna hälsa och miljö enligt en publikation i tidskriften Diabetes Care.

Forskarna undersökte metodologin bakom en nyligen publicerad rekommendation från gruppen NutriRECS (Nutritional Rekommendations consortium, en grupp som skapats för att skriva denna rekommendation. Den yrkade på att framtida kostråd inte längre skulle avråda från konsumtion av rött kött och charkvaror.

Harvardforskarna fann flera begränsningar, brister och feltolkningar av data i NutriRECS publikation. Forskarna omvärderade hälsoeffekten av rött kött och chark med mer vedertagna metoder och fann starka samband mellan dessa livsmedel, diabetes och förtida död. Att ersätta rött kött med växtbaserat protein förbättrar kolesterolnivåer och andra hälsomarkörer.

Författarnas slutsats är att kostråd bör understryka grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter och att intag av rött kött och charkvaror bör minimeras för att på bästa sätt gynna hälsa och miljö.

Nutrirecs publikation lyftes i höstas av branschorganisationen Svenskt kött för att ifrågasätta att kött överhuvudtaget är ohälsosamt. Detta kritiserades starkt av vår ordförande på GP Debatt (se här).

Länk till studien finns här.

Qian F, Riddle MC, Wylie-Rosett J, Hu FB. Red and processed meats and health risks: How strong is the evidence? Diabetes Care. 2020;43:265–271.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter