Steg 2 – Hälsosam kost

varningsrutaFör att uppnå god hälsa och signifikant minskad risk för sjukdom rekommenderar vi att du ändrar din kost ytterligare ett steg.
Fortsätt med att ytterligare minska ditt intag av kött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg och mjölk. Från nivå 1 kan du sikta på att minska ytterligare till hälften. Antingen kan du minska mängden till varje måltid, eller så kan du äta animaliska produkter enbart varannan måltid.
Minska sedan även på industriellt behandlade vegetabiliska livsmedel och ät dem i stället i sin hela, naturliga form. Försöka att byta ut minst hälften. Notera att detta inte innebär en minskning av antalet livsmedel du äter eftersom du kommer äta ett helt livsmedel i stället för enbart en del. Välj till exempel fullkornspasta i stället för vit pasta, fullkornsris i stället för vitt ris, majs i stället för majsolja, oliver i stället för olivolja osv. Halvera mängden du äter av chips, läsk, godis och glass. Välj saltade nötter i stället för chips om du blir sugen på något salt. Blir du väldigt sugen på något sött är torkade frukter ett hälsosamt och näringsrikt alternativ till godis.
niv2Återigen har vi gjort ett diagram av hur fördelningen av livsmedel skulle se ut om du ändrar kosten enligt steg 2. Din kost består nu till mer än hälften av hälsobringande livsmedel. Jämfört med en genomsnittlig svensk har du mer än tredubblat intaget av nyttiga fibrer, fytokemikalier, vitaminer och antioxidanter.

Självklart kommer detta påverka ditt välmående avsevärt liksom din risk att drabbas av sjukdom. Även på individnivå är riskminskningen nu av mycket stor betydelse. Med en kost som denna kommer du uppleva en avsevärd förbättring av livskvalitet. Eventuella småkrämpor du kan ha lidit av kommer sannolikt förbättras. Om du lider av en kronisk sjukdom kan sjukdomsutvecklingen få en mer gynnsam utveckling och ditt behov av mediciner kan minska.
Skulle hela befolkningen gå över till denna kost kommer hälsoeffekterna sannolikt vara mycket stora. Tusentals färre människor skulle drabbas av sjukdomar som idag skapar stort lidande och för tidig död.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter