Hjärtkärlsjukdom

Den som har drabbats eller riskerar att drabbas av hjärtkärlsjukdom har mycket att vinna på att övergå till en mer hälsosam kost.
Sannolikt finns det ingen annan kronisk sjukdom än hjärtkärlsjukdom där just intaget av animaliska produkter har större betydelse för sjukdomsutveckling. I detta avsnitt kommer vi därför trycka extra på det.
Anledningen är att de aterosklerotiska plack som bildas i kärlen vid all åderförkalkning inklusive hjärtkärlsjukdom byggs upp av kolesterol. Kolesterol finns endast i animaliska produkter. Studier har visat att hos dem som inte äter animaliska produkter så sjunker kolesterolvärdet i blodet så mycket att det inte kan bildas några plack i kärlen.
Mer häpnadsväckande är det faktum att när patienter med svår hjärtkärlsjukdom i studier går över till en helt växtbaserad kost så går sjukdomen tillbaka hos mer än 80 procent.

Fler faktorer än kosten ökar risk för hjärtkärlsjukdom. Som exempel kan nämnas rökning, diabetes, högt blodtryck, övervikt, stillasittande, kronisk inflammation och stress.
Dessa faktorer bör naturligtvis också begränsas, både för vårt hjärtas skull och vår övriga hälsa. Men sannolikt är det så att om vårt kolesterolvärde bara är tillräckligt lågt så kommer det inte bildas några plack i dina kärl, oavsett övriga riskfaktorer. Så viktig är kosten.

För att vara säker på att uppnå ett tillräckligt lågt kolesterolvärde bör vår kost i huvudsak bestå av hela vegetabilier, dvs baljväxter (bönor och ärtor), fullkornsprodukter, grönsaker, frukter, bär, nötter och frön.
Godis, chips, läsk och skräpmat rik på snabba kolhydrater kan också höja vårt kolesterol. Även om dessa produkter inte höjer ditt kolesterol lika mycket som animaliska produkter rekommenderar vi även ett minimerat intag av dessa. För detaljer, var god se våra kostråd enligt ”The Power Plate” (se här).

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter