Steg 2: Undvik vegetabiliska oljor och mat med hög fetthalt

Även om de flesta vegetabiliska oljor är långt nyttigare än animaliska fetter innebär det en vinst att minimera intaget. Allt fett och alla oljor innehåller stor mängd kalorier. Ett gram olja innehåller nio kalorier att jämföras med kolhydrater som bara innehåller fyra.
Här är några tips om hur man kan laga mat utan olja:

  • Koka maten i buljong eller vatten eller ånga i stället för att steka
  • Om du steker mat kan du strö en liten mängd sesam- eller solrosfrön i botten av stekpannan i stället för olja
  • Välj fettfri salladsdressing. Ett enkelt sätt att göra en egen dressing är att köra ett äpple eller päron eller annan valfri frukt i mixer med lite vatten och sedan ha i valfria kryddor.
  • Smaksätt maten med kryddor i stället för olja
  • Använd bönmos eller hummus på mackor i stället för margarin och senap i stället för majonäs

En kost som eliminerar tillsats av oljor är inte en fettfri diet. Det finns gott om nyttigt fett i hela vegetabilier. Omega-3-fett som är särskilt nyttigt finns det gott om i grönkål, spenat och andra gröna salladsväxter, bönor, squash, brysselkål, broccoli, blomkål, vitkål, rädisor mm. Högst halt finns i krossade linfrön men intaget bör begränsas till 1-2 matskedar per dag. Om du dessutom vill vara säker på att få i dig tillräckligt med långa omega-3-fettsyror kan du även inta en mindre mängd algolja. Detta rekommenderar vi i första hand till dig som är gravid eller ammar.

Undvik friterad mat
Detta innebär till exempel pommes frites och lökringar.

Minska intaget av avokado, oliver och jordnötssmör
Dessa har hög fetthalt

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter