Svartbönschili

En kylig dag är det härligt att värma upp sig med en skål enkel och nyttig chili!

Ingredienser

ca 8 portioner

  • 1 dl vatten
  • 1 matsked sojasås
  • 2 hackade lökar
  • 4 mosade vitlöksklyftor
  • 2 matskedar torkad oregano
  • ½ tesked mald spiskummin
  • ¼ tesked svartpeppar
  • 100 gram tärnad grön chili
  • 400 gram krossade tomater
  • två 400-gramsburkar med svarta bönor
  • ¼ tesked salt
  • hackad färsk koriander (valfritt)

Instruktioner

Värm vatten och sojasås i en stor kastrull tills det börjar ånga. Lägg i lök och vitlök. Ha på mellanhög värme och rör om ofta, tills löken är mjuk vilket tar ungefär fem minuter.

Lägg i oregano, spiskummin och svartpeppar. Rör om ofta i tre minuter. Rör i chilin, tomatkrossen, svarta bönorna och salt. Sjud i 20 minuter, eller längre för en tjockare konsistens. Dekorera med koriander om så önskas.

Näringsinformation per portion

  • 128 kalorier
  • 0,7 g fett
  • 0,1 g mättat fett
  • 4,7% kalorier från fett
  • 0 mg kolesterol
  • 7,1 g protein
  • 24,9 g kolhydrater
  • 3,3 g socker
  • 8,8 g fiber
  • 544 mg natrium
  • 85 mg kalcium
  • 2,8 mg järn
  • 12,1 mg vitamin C
  • 59 µg betakaroten
  • 0,6 mg vitamin E

Recept från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Cancer av dietist Vesanto Melina, recept av dietist Jennifer Raymod via pcrm.org

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram