Quinoapilaff

Quinoa är en lättillagad och näringsrik ört, vars frön man kan använda istället för ris.

Ingredienser

8 portioner

  • 1 gul eller röd lök, hackad
  • 1 dl hackad selleri
  • 1 dl hackad morot
  • 1 matsked finhackad vitlök
  • 2 teskedar spiskummin
  • 1 tesked oregano
  • 5 dl torr quinoa, avsköljd och torr
  • 7,5 dl kokande vatten eller grönsaksbuljong

Instruktioner

Bryn lök, selleri, morot och vitlök tills de börjar få färg. Tillsätt spiskummin, oregano och quinoa. Rör om hela tiden och låt quinoan och kryddorna rosta i ungefär 3 minuter. Tillsätt kokande vatten eller buljong. Lägg på lock och låt det sjuda i ca 20 minuter eller tills all vätska absorberats. Rör inte om och se till att locket är tätt. Ta bort från plattan och låt quinoan stå i 5-10 minuter. Lufta med en gaffel och servera!

Näringsinformation

Per portion

  • 172 kalorier
  • 2,2 g fett
  • 0,3 g mättat fett
  • 13,8% kalorier från fett
  • 0 mg kolesterol
  • 6 g protein
  • 32 g kolhydrater
  • 3,6 g socker
  • 3,1 g fiber
  • 318 mg natrium
  • 45 mg kalcium
  • 4,4 mg järn
  • 1,7 mg vitamin C
  • 647 µg betakaroten
  • 0,8 mg vitamin E

Recept  från boken The Survivor’s Handbook: Eating Right for Cancer Survival  av läkare Neal Barnard och dietist Jennifer Reilly via pcrm.org

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram