Matvetepannkakor

mvpMed din mixer kan du göra härliga lätta pannkakor gjorda av nymalet vete på några minuter. Prova det här receptet! Överbliven smet fungerar bra till att göra våfflor också. Toppa pannkakorna med färsk frukt som exempelvis kiwi och skivade äpplen. Linfrön är en bra källa till omega-3-fettsyror, vilka är associerade med en lägre risk för hjärtsjukdom.

Ingredienser
12 pannkakor

  • 2,5 dl fullkornsvete
  • 1 msk hela linfrön
  • 5 dl vatten
  • 3/4 dl kikärtsmjöl (besan) eller sojamjöl
  • 1 msk agave eller annat flytande sötningsmedel (lönnsirap, rårissirap, etc)
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt

Tillredning
Häll i matvetet, linfröna och vattnet i en mixer och kör på hög hastighet under ca 2 minuter. Tillsätt mjölet och kör 2 till 3 minuter eller tills smeten blivit slät. Tillsätt agave, citronsaft, bakpulver samt salt och kör mixern en liten stund.

Värm en stekpannan på hög värm. Sänk värmen till medelhög och häll på smeten i omgångar. Vänd pannkakorna försiktigt när bubblor bildats på ytan.

Näringsinformation per portion (4 pannkakor)

  • Kalorier: 261
  • Fett: 3 g
  • Kalorier från fett: 9 %
  • Kolesterol: 0 mg
  • Protein: 11 g
  • Kolhydrater: 53 g
  • Socker: 6 g
  • Fibrer: 9 g
  • Natrium: 534 mg

Receptet kommer från Bryanna Clark Grogan och det finns med i boken Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes: The Scientifically Proven System for Reversing Diabetes Without Drugs av Neal Barnard, MD.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram