Blomkål och ärtor i curry

Låt din egen curryblandning sätta smak på ett fint blomkålshuvud!

Ingredienser

ca 6 portioner

  • 1 tesked malen koriander
  • 1 tesked senapsfrön
  • ½ tesked gurkmeja
  • ½ tesked spiskummin
  • ¼ tesked kanel
  • ¼ tesked malen ingefära
  • ¼ tesked malen kardemumma
  • ¼ tesked cayennepeppar
  • 1 dl grönsaksbuljong eller vatten
  • 1-2 matskedar sojasås
  • 1 stor hackad lök
  • 1 blomkålshuvud i bitar (ca 1 liter)
  • 300 gram frysta gröna ärtor

Instruktioner

Blanda koriander, senapsfrön, gurkmeja, spiskummin, kanel, ingefära, kardemumma och cayennepeppar i en stor kastrull. Värm under konstant omrörning tills kryddorna börjar mörkna något och precis börjar ryka (ca 1 minut). Ta bort från plattan och låt svalna något.

Häll över buljong eller vatten, sojasås och lök. Värm tills löken är mjuk, ca 5 minuter.

Blanda i blomkålen och täck över. Låt sjuda på medelhög värme tills den är mjuk när man petar på den med en gaffel, ca 5 minuter. Lägg till mer vätska vid behov. Häll på ärtorna och låt dem bli varma, vilket tar någon minut.

Näringsinformation per portion, ca 2,5 dl

  • 77 kalorier
  • 1 g fett
  • 0,1 g mättat fett
  • 12% kalorier från fett
  • 0 mg kolesterol
  • 4,9 g protein
  • 13,9 g kolhydrater
  • 4,7 g socker
  • 4,8 g fiber
  • 151 mg natrium
  • 40 mg kalcium
  • 1,5 mg järn
  • 47,1 mg vitamin C
  • 603 µg betakaroten
  • 0,2 mg vitamin E

Recept  från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Diabetes av Patricia Bertron, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram