
Nya rön:
Eko-kött orsakar stora skador på hälsa och miljö
Ekologiskt kött ger inte upphov till mindre växthusgasutsläpp än konventionellt kött. Detta enligt en studie som publicerats i Nature Communications. Forskarna analyserade växthusgasutsläpp från olika livsmedel och även hur mycket priserna skulle behöva ökas för att kompensera den skada de orsakar genom att förvärra klimatförändringar. Man fann att växthusgasutsläpp för ekologiskt och konventionellt kött var lika. […]
Vårt köttätande orsakar pandemier
All form av köttproduktion ökar risk för pandemier och andra zoonotiska (som smittar mellan djur av olika arter, speciellt till människa) sjukdomar. Genom vår fortsatta köttkonsumtion upprätthåller vi därmed förutsättningar för att nya pandemier uppstår. Detta enligt en stor litteraturgenomgång av forskare vid FN och två av Frankrikes största forskningsinstitut, CNRS och INRAE. Både jakt, […] Läs mer ›

Vegokött förbättrar hälsomarkörer jämfört med animalier
Att välja vegokött i stället för animalier förbättrar flera riskfaktorer för sjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften The American Journal of Clinical Nutrition. Forskare lottade 36 personer till att antingen äta vegokött eller animalier (mest rött kött) som proteinkälla under 8 veckor. Därefter bytte deltagarna proteinkälla under ytterligare 8 veckor. Vikt och […] Läs mer ›

Bättre hjärtfunktion och syreupptagning hos veganska atleter
Fysiskt aktiva veganer uppvisar under hjärtundersökning tecken på bättre hjärtfunktion och har signifikant högre maximal syreupptagningsförmåga än personer som intar blandkost. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Diagnostics. Forskarna utförde ultraljud av hjärta och mätte maximal syreupptagningsförmåga (VO2max) hos 22 veganska amatöridrottare och 30 amatöridrottare som åt blandkost. Deltagarna matchades så att de […] Läs mer ›

Längre liv med protein från växtriket
Personer som väljer proteinkällor från växtriket uppvisar en minskad risk att dö i förtid jämfört med dem som väljer proteinkällor från djurriket. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften JAMA Internal Medicine. Forskarna följde 416 104 deltagare i US National Insitutes of Health-AARP Diet and Health Study och jämförde proteinintag och dödsorsak under 26 […] Läs mer ›

Kokta tomater kan skydda mot prostatacancer
Män som äter mer kokta och konserverade tomater uppvisar en lägre risk för prostatacancer. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Cancer Causes & Control. Forskarna följde 27 934 män som deltog i Adventist Health Study-2 under 7,9 år. Man registrerade deras kostintag och risk för att utveckla prostatacancer under studietiden. Man fann att […] Läs mer ›