Vegetarisk och vegansk kost minskar risk för hjärtsjukdom och cancer

market-601580_1920Vegetarisk och vegansk kost förbättrar hälsa och skyddar mot förtida död och sjukdom. Detta enligt en metaanalys som publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Forskarna undersökte 96 artiklar som jämförde vegetarisk och vegansk kost med blandkost och diverse riskfaktorer, kronisk sjukdom och mortalitet.

De som följde en vegetarisk eller vegansk kost hade lägre vikt, lägre total och LDL-kolesterolnivåer, lägre blodsocker jämfört med dem som åt blandkost. Dessutom hade vegetariska och veganska grupper lägre risk för förtida död till följd av hjärtsjukdom och cancer, jämfört med blandkostgrupper.

Länk till studien finns här.

Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. Published online February 6, 2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram