Vegetarisk och vegansk kost ger friskare hjärta

Personer som äter vegetariskt, och i synnerhet veganskt uppvisar många gynnsamma faktorer för hjärtat och minskad risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en litteraturgenomgång som publicerats i tidskriften Progress in Cardiovasular Diseases.

Forskarna gick igenom flertalet kliniska studier och observationsstudier som värderat växtbaserat ätande och hjärtsjukdom.

Man fann stark och övertygande evidens för att vegetarisk och vegansk kost kan förebygga och få åderförkalkning att gå tillbaka. Vidare kan sådant ätande minska riskmarkörer i blodet för hjärtsjukdom, som blodtryck, blodfetter och vikt. Totalt sågs 40% minskad risk för hjärtsjukdom hos dem som åt vegetariskt eller veganskt.

Länk till studien finns här.

Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian dietary patterns and cardiovascular disease. Prog Cardiovasc Dis. Published online May 29, 2018.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram