Vegetarisk kost minskar risk för hjärtinfarkt

hjgjgfhgfdtrdtfchgvjhkbAtt äta mer frukt och grönsaker och mindre animaliska livsmedel minskar risken att dö av hjärtinfakt. Detta enligt ett abstract som presenterades vid American Heart Associations årliga möte denna månad. Forskarna värderade kostintaget hos 450 000 europeiska vuxna som en del av EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Deltagarnas hälsotillstånd följdes i 12 år.

De vars kost i störst utsträckning bestod av växtbaserade livsmedel hade 20 procent lägre risk att dö av hjärtinfarkt jämfört med dem vars kost i störst utsträckning bestod av kött, fisk, mjölkprodukter och ägg. Forskarna anser att detta talar för att ett skifte till en växtbaserad kost kan förlänga livet och förbättra allmän hälsa.

Lassale C, Beulens J, Van Y, et al. A pro-vegetarian food pattern and cardiovascular mortality in the Epic study. Report presented at: The Epidemiology and Prevention and Lifestyle and Cardiometabolic Health 2015; March 4, 2015: Baltimore, MD

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram