Vegetarisk kost minskar inflammation

Vegetarisk kost minskar inflammation. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Public Health Nuntrition. Forskarna sammanställde resultat från 18 studier och fann att personer som följde en vegetarisk kost i minst två år minskade sina nivåer av CRP, en markör för låggradig inflammation jämfört med personer som inte följde en vegetarisk kost.
Forskarna misstänker att fytosteroler och fibrer i frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter ligger bakom denna hälsofrämjande effekt.

Länk till studien finns här.

Haghighatdoost F, Bellissimo N, de Zepetnek JOT, Rouhani MH. Association of vegetarian diet with inflammatory biomarkers: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Public Health Nutr. 2017;1-9.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram