Vegetarianer och veganer har lägre risk för hjärtsjukdom

vegetable-heartEn ny studie publicerad i Public Health Nutrition visar att vegetarianer och veganer har lägre risk för hjärtsjukdom. Forskarna följde 592 deltagare i Adventist Health Study-2 och delade in dem i tre kostmönster: vegetarian/vegan, fiskvegetarian och icke-vegetarian.

De som åt en vegetariskt/veganskt hade färre riskfaktorer för hjärtsjukdom inklusive lågt blodtryck. De hade även hälften så mycket diabetes och 44 procent mindre risk för högt blodtryck jämfört med fisk-vegetarianer och icke-vegetarianer. Dessutom var risken för övervikt 43 procent lägre hos vegetarianer och veganer jämfört med icke-vegetarianer. Studien visar tydligt de positiva effekter en växtbaserad kost kan ha i förebyggande av hjärtsjukdom. Hela studien finns att läsa här.

Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J. Vegetarian diets and cardiovascular risk factors in black members of the Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. Published online March 17, 2014.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram