Vegansk kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom hos barn och vuxna

kjhgfjhdrsydtufyiguhijAtt byta till vegansk kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom hos överviktiga barn och deras föräldrar. Detta enligt en ny studie som publicerats online i Journal of Pediatrics.

Forskare vid Cleveland Clinic randomiserade 28 barn och en av deras föräldrar att antingen äta en helt växtbaserad kost (PB) bestående av frukt, grönsaker, fullkorn, bär, nötter, frön och baljväxter eller att äta enligt riktlinjer från American Heart Association (AHA). Studietiden var 4 veckor.

Totalt 17 riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom mättes som blodfetter, inflammationsvärden, vikt, blodtryck mm.
PB-gruppen uppvisare minskade värden för 9 parametrar hos barnen och 7 parametrar hos de vuxna. AHA-gruppen uppvisade minskade värden för 4 respektive 2 parametrar.

Länk till studien finns här.

En växtbaserad kost har i tidigare studier visat sig kunna få hjärtkärlsjukdom att gå tillbaka hos vuxna (se här, här och här).

Macknin M, Kong T, Weier A, et al. Plant-based, no-added-fat or American Heart Association diets: impact on cardiovascular risk in obese children with hypercholesterolemia and their parents. J Pediatr. Published online on February 12, 2015.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram