Växtbaserad kost viktigare än protein för muskelmassa

serenaweb5s-2-web

En doktorsavhandling som nyligen presenterats vid University of East Anglia kastar nytt ljus över vilken kost som bäst bevarar muskelmassa.

Forskarna analyserade kostintag och muskelmassa hos kvinnor i åldrarna 18-79 år som ingick i TwinsUK kohorten.

Man fann att olika markörer för intag av vegetabilier som vitamin C and E, magnesium, kalium och flertalet karotenoider var positivt associerade med muskelmassa. Man fann ingen association mellan protein- eller aminosyreintag och muskelmassa. Markörer för låggradig inflammation var negativt associerade med muskelmassa, vilket antyder att låggradig inflammation kan vara en mekanism som ökar muskelnedbrytning. En växtbaserad kost minskar låggradig inflammation.

Forskarnas slutsats är att resultaten understryker vikten av växtbaserade näringsämnen och en generellt hälsosam kost för större muskelmassa.

Länk till avhandlingen finns här.

 

Diet, inflammation and skeletal muscle mass in women
A thesis submitted to the University of East Anglia in accordance with the requirements of the Degree of Doctor of Philosophy By Eirini Kelaiditi, MSc
Norwich Medical School, University of East Anglia
Deposited 12 Jun 2014

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram