Växtbaserad kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom

Personer som äter mer hela vegetabilier och mindre animalier uppvisar minskad risk för hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften The FASEB Journal.

Forskare från Harvard följde 209 286 personer ur tre kohorter i mer än 20 år. Deltagarnas kostintag registrerades var fjärde år och man samlade in data om insjuknande i hjärtkärlsjukdom.

De som åt mest av hälsosamma växtbaserade livsmedel (som fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, baljväxter) och minst animaliska livsmedel uppvisade 26% lägre risk för hjärtkärlsjukdom än de som åt minst vegetabilier och mest animaliska livsmedel.
Däremot sågs en ökad risk för hjärtkärlsjukdom hos dem som åt mer processade livsmedel (som fruktjuice, läsk, vitt mjöl, pommes och sötsaker) även om de åt mindre animaliska livsmedel.

Länk till studien finns här.

Ambika Satija, Shilpa N Bhupathiraju, Donna Spiegelman, Stephanie E Chiuve, JoAnn E Manson, Walter C Willett, Kathryn M Rexrode, Eric B Rimm and Frank B Hu. Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in US Adults. April 2017 The FASEB Journal vol. 31 no. 1 Supplement 167.4

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram