Växtbaserad kost förlänger livet

Vegetarisk kost ökar livslängden och leder till minskade utsläpp av växthusgaser enligt en ny studie publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition. Forskarna undersökte hälsoeffekter och utsläpp av växthusgaser i relation till kostmönster bland sjundedagsadventister. De fann att de som inte var vegetarianer hade 20 procent högre risk för förtida död än vegetarianer. Dessutom uppmättes fördelar för miljön: Jämfört med en icke-vegetarisk kost innebar en vegetarisk kost att växthusgasutsläpp kunde minska med 29 procent.

Hela studien finns att läsa här.

Soret S, Mejia A, Batech M, Jaceldo-Siegl K, Harwatt H, Sabaté J. Climate change mitigation and health effects of varied dietary patterns in real-life settings throughout North America. Am J Clin Nutr. 2014;100:490S–495S.

Fauja-Singh

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram