Växtbaserad kost förebygger höftfrakturer

14March2

Grönsaker, frukt och sojaprodukter verkar skydda mot höftfrakturer enligt en ny studie i The Journal of Nutrition.

Forskarna följde kost och risk för höftfrakturer hos 63 257 deltagare i Singapore Chinese Health Study i tio år. De fann att de som åt mest grönsaker, frukt och sojaprodukter hade 34 procent minskad risk för höftfrakturer jämfört med dem som åt minst.

De som åt kost med mycket kött och snabba kolhydrater som vitt mjöl hade ingen skyddande effekt mot höftfrakturer.

På engelska har PCRM ett faktablad med mer information.

Hela studien kan läsas här.

Dai Z, Butler LM, van Dam RM, Ang L, Yuan J, Koh W. Adherence to a vegetable-fruit-soy dietary pattern or the Alternative Healthy Eating Index is associated with lower hip fracture risk among Singapore Chinese. J Nutr. 2014;144:511-518.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram