Växtbaserad kost förebygger diabetes typ 2

power plate svensk low

I senaste numret av Current Nutrition Reports har forskare från Harvard gått igenom alla data som rör diabetes i Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study 2 och Health Professionals’ Follow-Up Study. Detta är tre av världens mest välundersökta kohorter.

Avseende diabetes typ 2 fann man att följande livsmedel minskade risk för diabetes: kaffe, fullkorn, frukt, gröna bladgrönsaker och nötter.
Följande livsmedel ökade risk: rött kött, charkvaror, vitt mjöl, läsk och fruktjuicer.

Forskarna anser det idag föreligga övertygande evidens att kostfaktorer i kombination med motion, hälsosam vikt och rökstopp skulle kunna förebygga majoriteten av alla fall av diabetes typ 2.

Länk till studien finns här.

Andres V. Ardisson Korat, Walter C. Willett, Frank B. Hu. Diet, Lifestyle, and Genetic Risk Factors for Type 2 Diabetes: A Review from the Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study 2, and Health Professionals’ Follow-Up Study. Curr Nutr Rep, 25 sept 2014, DOI 10.1007/s13668-014-0103-5

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram