Samband mellan kost och mental hälsa hos barn och ungdomar

fruit_kid.213124342_std

Ny meta-analys som publicerats i American Journal of Public Health visar bättre mental hälsa hos barn och ungdomar som äter mer frukt, grönsaker och fibrer och mindre rött kött, feta mejeriprodukter och snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl.

Forskarna har gått igenom totalt 12 epidemiologiska studier som analyserat kostintag och förekomst av depressiva sjukdomar, känslostörningar och ångestsyndrom. Man såg en konsekvent trend för sambandet mellan hälsosam kost och bättre mental hälsa.

Forskarna anser att dessa resultat belyser vikten av tidig intervention för hälsosamt ätande i befolkningen och att detta kommer kräva politiska styrmedel för att förbättra den globala matmiljön.

Länk till studien finns här.

Adrienne O’Neil, Shae E. Quirk, Siobhan Housden, Sharon L. Brennan, Lana J. Williams, Julie A. Pasco, Michael Berk, and Felice N. Jacka. Relationship Between Diet and Mental Health in Children and Adolescents: A Systematic Review. American Journal of Public Health: October 2014, Vol. 104, No. 10, pp. e31-e42.
doi: 10.2105/AJPH.2014.302110

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram