Samband mellan charkvaror och hjärtsvikt

uyfgiuyfiytfiytfKvinnor som äter mer charkvaror har högre risk för hjärtsvikt. Detta enligt en ny svensk studie som accepterats för publicering i International Journal of Cardiology.
Forskare följde 34 057 kvinnor i Swedish Mammography Cohort i 13,2 år. Kostintag registrerades liksom antalet fall av hjärtsvikt (totalt 2 806 fall).

Man fann att de kvinnor som åt >50 g charkvaror per dag hade 23% ökad risk för hjärtsvikt jämfört med dem som åt

De som varit högkonsumenter av charkvaror under lång tid hade 78% högre risk för hjärtsvikt jämfört med dem som varit lågkonsumenter under lång tid.

Länk till studien finns här.

Joanna Kaluza, Agneta Akesson, Alicja Wolk, Long-term Processed and Unprocessed Red Meat Consumption and Risk of Heart Failure: A Prospective Cohort Study of Women, International Journal of Cardiology, Accepted date: 7 May 2015

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram