Rött kött under vår uppväxt ökar risk för bröstcancer

Vegetarian-Diet-is-Safe-for-Kids

Kvinnor som äter mer rött kött under sin uppväxt ökar sin risk att utveckla bröstcancer i vuxen ålder, jämfört med dem som äter mindre. Detta enligt en ny studie från Harvard som publiseras i International Journal of Cancer. Forskarna följde 44 231 kvinnor mellan 32-52 år gamla som deltog i Nurses’ Health Study II i 13 år och fann att de som konsumerade mest rött kött under sin uppväxt ökade risken för att drabbas av bröstcancer innan klimakteriet med 43 procent, jämfört med dem som åt minst.

Länk till studien finns här.

En intervju med en av forskarna bakom studien finns här.

Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. Adolescent meat intake and breast cancer risk. Int J Cancer. Published online October 3, 2014.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram