Rött kött och charkvaror ökar risk för diabetes typ 2

Flera beståndsdelar i rött kött och charkvaror ökar din risk att utveckla diabetes typ 2. Detta enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Metabolism: Clinical and Experimental. Mättat fett, hög salthalt, cancerframkallande ämnen, nitrater, hemjärn och andra beståndsdelar i rött kött och chark bidrar alla till att minska insulinkänslighet och andra riskfaktorer för diabetes typ 2.
Kompletterande forskning efterlyses men forskarna anser att dessa komponenter kan öka risk för sjukdom. Förebyggande åtgärder föreslås som att öka motion och att äta mer från växtriket.

Länk till studien finns här.

Kim Y, Keogh J, Clifton P. A review of potential metabolic etiologies of the observed association between red meat consumption and development of type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2015;64:768-779.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram