Rött kött och charkprodukter är skadligt för hälsan

DSC_0047Rött kött och charkprodukter ökar kvinnors risk för sjukdom, enligt en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition. Forskare från Harvard analyserade kost och blod från 3690 deltagare i Nurses’ Health Study och fann att den totala konsumtionen av rött kött ökade C-reaktivt protein (CRP, en biomarkör för infektioner och sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer), hemoglobin A1c (en indikator på diabetesrisk), och inlagrat järn (ett mineral som i överskott är förknippad med hjärtsjukdomar, cancer och diabetes) ökade också. Vikt-och kaloriintag ökade med ökat intag av rött och charkuteriprodukter.
Hela studien finns att läsa här.

Ley SH, Sun Q, Willett WC, et al. Associations between red meat intake and biomarkers of inflammation and glucose metabolism in women. Am J Clin Nutr. 2014, 99:352-360.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram