Rött kött och chark kan öka risk för bröstcancer

sausage-585656_1280WHO har nyligen konstaterat att rött kött och chark är cancerframkallande för människor. Samband har observerats framförallt vid tjocktarmscancer, men även vid bukspottkörtelcancer och prostatacancer (se här). Nu visar en ny studie att  kvinnor som äter mer rött kött och chark uppvisar ökad risk för bröstcancer. Studien har publicerats i tidskriften International Journal of Cancer.

Forskarna följde 193 742 postmenopausala (efter klimakteriet) kvinnor ur NIH-AARP-studien under 11 år. Kost registrerades liksom insjuknande i bröstcancer.

Man fann att den fjärdedel av kvinnorna som åt mest rött kött hade 25% ökad risk för bröstcancer jämfört med den fjärdedel som åt minst.
De som åt mest charkvaror hade 27% ökad risk för lokal bröstcancer och 19% ökad risk för spridd bröstcancer jämfört med dem som åt minst.

Forskarnas slutsats är att dessa data tyder på att högre konsumtion av rött kött och chark kan öka risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet.

Länk till studien finns här.

Maki Inoue-Choi, Rashmi Sinha,Gretchen L. Gierach and Mary H. Ward, Red and processed meat, nitrite, and heme iron intakes and postmenopausal breast cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study. International Journal of Cancer 2015 DOI: 10.1002/ijc.29901

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram