Mjölkprodukter ökar risk att dö av prostatacancer

milk-1760353_640Personer som konsumerar mer mjölkprodukter har ökad risk att dö av prostatacancer. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften Nutrition Journal. Forskarna sammanställde data från 11 studier som inkluderat mer än 700 000 deltagare och värderar intag av komjölkprodukter och risk att dö i cancer.

Man fann att de manliga deltagare som konsumerade mest mjölk hade så mycket som 50 % ökad risk att dö av prostatacancer jämfört med dem som konsumerade minst.
Forskarna misstänker att det animaliska fettet och kalciumet i mjölk bidrar till den ökade risken.

Länk till studien finns här.

Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016;15:91.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram