Mindre högt blodtryck hos vegetarianer

healthy-997541_640Personer som väljer en vegetarisk kost uppvisar lägre risk för högt blodtryck. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Journal of Hypertension. Forskarna jämförde förekomst av högt blodtryck hos 4 109 deltagare som åt en vegetarisk eller en icke-vegetarisk kost.

De som åt en vegetarisk kost hade 34 % lägre risk för högt blodtryck. Resultaten förblev signifikanta även när man justerade för övervikt, insulinresistens och inflammation.

Forskarna uppmanar vårdgivare att förskriva vegetarisk kost för att förebygga högt blodtryck. En tidigare publicerad metaanalys har även funnit att en vegetarisk kost har ett samband med lägre blodtryck (se här).

Länk till studien finns här.

Chuang SY, Chiu TH, Lee CY, et al. Vegetarian diet reduces the risk of hypertension independent of abdominal obesity and inflammation: a prospective study. J Hypertens. Published online August 10, 2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram