Mer vegetabilier, mindre kött och socker för minskad cancerrisk

asrgbabfbvszdfrtForskare har gjort en fall-kontrollstudie i befolkningen i östra Kanada. Kostmönster analyserades hos 506 patienter med tjocktarms- och ändtarmscancer och hos 673 kontrollpersoner. Statistiska uträkningar utfördes för att hitta kostmönster som ökade respektive minskade risk. Tre kostmönster användes; ett med mycket kött, ett med mycket socker och ett med mycket hela vegetabilier.

Man fann att de köttbaserade och sockerbaserade kostmönstren dubblerade risk för tjocktarms. och ändtarmscancer (84 respektive 128 procent ökad risk) och det växtbaserade kostmönstret halverade risk (45 procent minskning). Studien har publicerats i tidskriften Nutrition Journal.

Länk till studien finns här.

Chen Z, Wang PP, Woodrow J, Zhu Y, Roebothan B, Mclaughlin JR, Parfrey PS. Dietary patterns and colorectal cancer: results from a Canadian population-based study. Nutr J. 2015 Jan 15;14(1):8. doi: 10.1186/1475-2891-14-8.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram