Mer muskler och mindre bukfetma med nyttigt fett

health-712980_640Barn som äter mer fleromättat fett och mindre mättat fett uppvisar ökad muskelmassa och mindre bukfetma. Detta enligt en ny studie från Harvard-universitetet som publicerats i tidskriften Journal of Nutrition.

Forskarna mätte kostintag och kroppskonstitution hos 311 barn i åldrarna 7-12 år.
Man fann att ett högre intag av fleromättade fettsyror liksom ett högre intag av fleromättade fettsyror och samtidigt lägre intag av mättat fett hade ett samband med högre fettfri massa (=muskler) mindre totalt kroppsfett och mindre bukfett.

Fleromättat fett (omega-3 och omega-6) får vi i oss huvudsakligen från växtriket. Animaliska livsmedel som kött, kyckling, ägg och feta mejeriprodukter är våra största källor till mättat fett.

Länk till studien finns här.

Cardel M, Lemas DJ, Jackson KH, Friedman JE, Fernández JR, Higher Intake of PUFAs Is Associated with Lower Total and Visceral Adiposity and Higher Lean Mass in a Racially Diverse Sample of Children. J Nutr. 2015 Sep;145(9):2146-52. doi: 10.3945/jn.115.212365. Epub 2015 Aug 12.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram