Mer kött ökar risk för förtida död – även med mer frukt och grönt

steak-1148992_640Personer som äter mer rött kött uppvisar ökad risk för förtida död, även om de äter mer frukt och grönsaker. Detta enligt en svensk studie som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Forskarna följde 74 645 deltagare i Swedish Mammography Cohort och Cohort of Swedish Men, registrerade deras kostintag och dödsorsak hos avlidna under uppföljningstiden.

Man fann att de som åt mest kött hade 21% ökad risk för förtida död av alla orsaker och 29% ökad risk för förtida död i hjärtkärlsjukdom jämfört med dem som åt minst kött. Resultaten var liknande oavsett om deltagarna åt lite, måttligt eller mycket frukt och grönsaker.

Länk till studien finns här.

Andrea Bellavia, Frej Stilling, and Alicja Wolk, High red meat intake and all-cause cardiovascular and cancer mortality: is the risk modified by fruit and vegetable intake? Am J Clin Nutr, First published August 24, 2016

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram