Mer frukt och grönsaker minskar risk för hjärtkärlsjukdom

gfjhgfutrdfjcghvkbjlknlmNy metaanalys som accepterats för publicering i International Journal of Cardiology visar minskad risk för hjärtkärlsjukdom hos dem som åt mer frukt och grönsaker. Forskarna analyserade resultat från 23 studier med totalt 937 665 deltagare och 18 048 patienter med hjärtkärlsjukdom.

Man fann att ökad konsumtion av frukt, grönsaker respektive frukt och grönsaker minskade risk för hjärtkärlsjukdom med 16, 14 respektive 13 procent. För varje 477 gram frukt och grönsaker per dag minskade risken med 12 procent. För varje 300 gram frukt minskade risken med 16 procent och för varje 400 gram grönsaker minskade risken med 18 procent. När studierna delades in efter region så uppnådde inte sammanräkning av studier från Asien statistisk signifikans.

Länk till metaanalysen finns här.

Yong Gana, Xinyue Tonga, Liqing Lib, Shiyi Caoa, Xiaoxv Yina, Chao Gaoc, Chulani Heratha, Wenzhen Lia, Zhe Jind, Yawen Chena, Zuxun Lua. Consumption of fruit and vegetable and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of prospective cohort studies. International Journal of Cardiology, Available online 27 January 2015. doi:10.1016/j.ijcard.2015.01.077

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram