Mättat fett ökar risk för förtida död

butter-186909_640Mättat fett och transfett kan öka vår risk för förtida död på grund av flertalet sjukdomar. Detta enligt en studie som publicerats online i JAMA Internal Medicine.

Forskarna registrerade intag av fett i kosten och risk för förtida död hos 83 349 kvinnor och 42 884 män som var deltagare i studierna the Nurses’ Heath Study och the Health Professionals Follow-up Study.

De som åt mer mättat fett och transfett ökade sin risk för förtida död pga hjärtsjukdom, cancer och demens när de jämfördes med dem som åt mer omättat fett i stället.

Dessa fynd stödjer rekommendationen att begränsa mat med mycket mättat fett och transfett. Mättat fett finns huvudsakligen i livsmedel som kött, chark, kyckling, smör och feta mejeriprodukter. I Sverige kommer 70% av det transfett vi får i oss från kött och mjölkprodukter (se här).

Länk till studien finns här.

Wang DD, Li Y, Chiuve SE, et al. Association of specific dietary fats with total and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. Published online July 5, 2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram