Lägre kolesterolvärden hos veganer

De som äter vegansk kost har bättre kolesterolvärden än människor som äter kött, fisk, mejeri- och/eller äggprodukter, enligt en studie som publiceras denna månad i European Journal of Clinical Nutrition. Forskarna undersökte data och blodprov från 1 694 deltagare från European Prospective Investigation into cancer och Nutrition – Oxford (EPIC) studien. Deltagarna kategoriserades som köttätare, fiskätare, vegetarianer och veganer. De som åt en vegansk kost åt mest fibrer, minst totalt fett och mättat fett och hade sundaste kroppsvikt och kolesterolnivåer av alla kostgrupperna. En tidigare analys från EPIC-studien fann att de veganska och vegetariska grupperna hade en 32 procent lägre risk för sjukhusvård eller död i hjärtsjukdom. Hela studien finns här.

Bradbury KE, Crowe FL, Appleby PN, Schmidt JA, Travis RC, Key, TJ. Serum concentrations of cholesterol, apolipoprotein A-I and apolipoprotein B in a total of 1694 meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. Eur J Clin Nutr. 2014, 68:178-183.

vegan

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram