Kyckling och fisk ökar risk för gikt

salmon21Protein från kyckling och fisk kan öka risken för att utveckla gikt. Detta enligt en studie som publicerats i Arthritis & Rheumatology. Forskarna registrerade kosten hos 63 257 personer som deltog i Singapore Chinese Health Study och deras insjuknande i gikt övervakades.

De som åt mest fisk och ägg hade högst risk att drabbas av gikt medan de som åt mest soja och andra baljväxter hade lägst risk. Denna studie är den första att belysa förebyggande egenskaper vid gikt hos soja och andra växtbaserade proteinkällor.

Länk till studien finns här.

Teng GG, Pan A, Yuan JM, Koh WP. Food sources of protein and risk of incident gout in the Singapore Chinese Health Study. Arthritis Rheumatol. Published online March 25, 2015.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram