Köttätande är en riskfaktor för att utveckla diabetes

Läkare bör överväga köttätande som en riskfaktor för att utveckla typ 2 diabetes, enligt en ny artikel som publicerades i tidskriften Nutrients denna vecka. Forskare från Physicians Committee for Responsible Medicine utvärderade studier som undersökt olika nivåer och olika typer av köttkonsumtion och risk för att utveckla diabetes. Köttätare hade signifikant högre risk för att utveckla diabetes jämfört med människor som undvek kött. Anledningen till att köttet ökar risk för diabetes verkar bland annat bero på dess innehåll av mättat fett och hemjärn. Författarna rekommenderar att när screening äger rum för en patients risk för diabetes så bör även köttkonsumtion läggas till nu etablerade riskfaktorer. För att läsa studien, var god klicka här.

Barnard N, Levin S, Trapp C. Meat consumption as a risk factor for type 2 diabetes. Nutrients. 2014;6:897-910.

Diabetes wordcloud

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram