Kött ökar risk för Alzheimer

barbecue-1305026_640Kost kan vara den viktigaste riskfaktorn för att drabbas av Alzheimers sjuksom. Detta enligt forskning som publicerats i tidskriften Journal of the American College of Nutrition. Författaren har sammanställt kostdata från 10 länder samt data från observationsstudier om Alzheimer och kost.

Sammanställningen visar att köttkonsumtion ökar risken för Alzheimer mest, följt av ägg och feta mejeriprodukter.

Högt intag av frukt, grönsaker och fullkorn minskade risk för Alzheimer, liksom ett gott vitamin-D-status.

Sannolika orsaker varför animalier ökar risk inkluderar överkonsumtion av järn och koppar samt intag av mättat fett.

Länk till studien finns här.

Grant WB. Using multicountry ecological and observational studies to determine dietary risk factors for Alzheimer’s disease. J Am Coll Nutr. Published online July 25, 2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram