Kokta tomater kan skydda mot prostatacancer

Män som äter mer kokta och konserverade tomater uppvisar en lägre risk för prostatacancer. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Cancer Causes & Control.

Forskarna följde 27 934 män som deltog i Adventist Health Study-2 under 7,9 år. Man registrerade deras kostintag och risk för att utveckla prostatacancer under studietiden.

Man fann att de som åt kokta eller konserverade tomater mer än fyra gånger i veckan hade 28% lägre risk för prostatacancer än de som aldrig åt tomat.

Studien finansierades av Världscancerfonen WCRF. En av studiens författare skriver om studien på deras hemsida (se här) och där finns även en artikel som diskuterar kunskapsläget om tomater och prostatacancer fram till 2014 (se här).

Länk till studien finns här.

Fraser GE, Jacobsen BK, Knutsen SF, Mashchak A, Lloren JI. Tomato consumption and intake of lycopene as predictors of the incidence of prostate cancer: the Adventist Health Study‑2. Cancer Causes & Control. 2020;31:341-351.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram