Järn i kött kopplas samman med hjärtsjukdom

hämta (12)

Järnet som finns i kött kan öka din risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en ny genomgång av flera studier (meta-analys) som publiceras i Journal of Nutrition.

Forskarna analyserade data från 21 studier från olika länder. Totalt ingick 292 454 deltagare och genomsnittlig uppföljningstid var tio år. Resultatet visade att ökat intag av hemjärn (som finns i kött) ökade risk för hjärtsjukdom med 57 procent.

Däremot sågs ingen ökad risk för insjuknande eller död i hjärtsjukdom för icke-hemjärn från vegetabilier.

Här finns en länk till studien.

Hunnicutt J, He K, Xun P. Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. J Nutr. Published online January 8, 2014.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram