Hjärnan föredrar hälsosam kost – om vi äter sådan

chiapudding

Enligt en studie som publicerats online i Nutrition & Diabetes kan vår hjärna lära sig föredra hälsosamma livsmedel. Forskarna observerade den del av hjärnan som associeras med belöning hos 13 överviktiga deltagare. Dessa deltog antingen i en kostinterventionsgrupp eller en grupp som inte ändrade sin kost. Interventionskosten bestod av en mer hälsosam, mindre kalorität kost med lågt glykemiskt index och mycket frukt och grönsaker med hög fiberhalt.

Deltagarna blev visade bilder av mat med hög och låg kaloritäthet samtidigt som funktionella magnetkamerabilder togs av deras hjärnor. Över tiden började de som ändrat kosten att uppvisa bildmässiga tecken på mer glädje när de visades mat med låg kaloritäthet. Denna studie är en av dom första att uppvisa hur matbegär och preferens av olika mat kan ändras.

Länk till studien finns här.

Deckersbach T, Das SK, Urban LE, et al. Pilot randomization trial demonstrating reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity to food cues with a behavioral intervention. Nutr Diabetes. Published online September 1, 2014.

Fotograf: Tissi Ors

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram