Grönare kost minskar risk för bröstcancer

blueberry-1796195_640Kvinnor som äter en grönare, mer fiberrik kost uppvisar minskad risk för bröstcancer. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften Oncotarget. Forskarna sammanställde resultat från 24 studier som värderat fiberintag via kosten och risk att drabbas av bröstcancer.

För varje 10 gram ökning av fibermängd i kosten minskade risken för bröstcancer med 4 %.

Fibrer finns bara i hela vegetabilier som frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter och bär. En genomsnittlig kvinna i Sverige äter 19 gram fibrer per dag. En helt växtbaserad kost kan innehålla 70-100 gram fibrer per dag.

Länk till studien finns här.
Det finns även tidigare metaanalyser med liknande resultat (se här och här).

Chen S, Chen Y, Ma S, Zheng R, Zhao P, Zhang L, Liu Y, Yu Q, Deng Q, Zhang K. Dietary fibre intake and risk of breast cancer: A systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Oncotarget. 2016 Nov 5

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram