Frukt och grönsaker stärker skelettet

Personer som äter mer frukt och grönsaker har lägre risk för benbrott. Detta enligt en ny svensk studie som publicerats i tidskriften Journal of Bone and Mineral Research.

Forskarna sammanställde kostintag och antal höftfraktur hos 40 644 män ur Cohort of Swedish Men (COSM) och 34 947 kvinnor ur Swedish Mammography Cohort (SMC).

Man fann att de som inte åt frukt och grönsaker varje dag hade 88% ökad risk för höftfrakturer jämfört med dem som åt frukt och grönt varje dag (5 portioner = ca 500 gram). Man fann även ett dos-respons-samband så att gradvis ökad konsumtion av frukt och grönsaker gradvis minskade risk för frakturer upp till 5 portioner per dag.

Länk till studien finns här.

Liisa Byberg, Andrea Bellavia, Nicola Orsini, Alicja Wolk and Karl Michaëlsson. Fruit and Vegetable Intake and Risk of Hip Fracture: A Cohort Study of Swedish Men and Women. Journal of Bone and Mineral Research, Vol. 30, No. 6, June 2015, pp 976–984 DOI:10.1002/jbmr.2384
.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram