Frukt och grönsaker minskar risk för stroke

Brain Art - Fruit

Denna vecka publicerades en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Stroke. Kinesiska forskare har gjort en mycket stor genomgång av de studier som analyserat frukt- och grönsaksintag relaterat till risken att drabbas av stroke. Både hjärnblödning och hjärninfarkt ingick i analysen. Totalt gick forskarna igenom 22 studier med totalt 16 981 strokehändelser och 760 629 deltagare.

De som åt mest frukt och grönt hade 21 procent lägre risk att drabbas av stroke jämfört med dem som åt minst. För fruktkonsumtion separat var riskminskningen 23 procent och för grönsaker 14 procent.

Citrusfrukter, äpplen, päron och gröna bladgrönsaker verkade bidra till riskminskningen. Man fann även ett linjärt samband på så vis att varje 200 gram frukt per dag minskade risk med 32 procent och varje 200 gram grönsaker per dag minskade risk med 11 procent.

Hela studien finns att läsa här.

Dan Hu, MD; Junqian Huang, MD; Yuchun Wang, MD; Dongfeng Zhang, MD; Yan Qu, MD. Fruits and Vegetables Consumption and Risk of Stroke A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Stroke. 2014;45:00-00. DOI:10.1161/STROKEAHA.114.004836

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram