Frukt och bär kan skydda mot demens

Flavonoider som från bär, frukt och andra växtbaserade livsmedel kan skydda mot demens. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Forskarna analyserade matintag och risk för demens hos 2 801 deltagare i Framingham Heart Study Offspring Cohort under 20 år.

Man fann att de som hade högst intag av flavonoider från apelsiner, päron, jordgubbar och andra växtbaserade livsmedel hade 40% lägre risk än de som hade lägst intag. Specifikt för de olika flavonoiderna Flavonoler, Antocyanider respektive flovonoidpolymerer var riskminskningen 56%, 76% respektive 42%.

Forskarnas slutsats är att dessa data tyder på att högre intag av flavonoider har ett samband med minskad demensrisk.

Länk till studien finns här.

Shishtar E, Rogers GT, Blumberg JB, Au R, Jacques PF. Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. Published online April 22, 2020.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram