Fördubblad risk för graviditetsdiabetes vid hög köttkonsumtion

Kvinnor som har en hög köttkonsumtion uppvisar en högre risk graviditetsdiabetes. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften European Journal of Nutrition.

Forskarna följde 3 298 spanska kvinnor som deltog i SUN-studien som rapporterat minst en graviditet mellan 1999 och 2012. Kost registrerades vid start av studien.

Man fann att de som åt mest totalt kött uppvisade 67% ökad risk att drabbas av diabetes under graviditet jämfört med dem som åt minst. För rött kött var motsvarande riskökning 137% och för charkvaror 101%.

Forskarnas slutsats är att dessa data tyder på att köttkonsumtion, speciellt rött kött och charkvaror har ett signifikant samband med ökad risk för graviditetsdiabetes.

Länk till studien finns här.

Marí-Sanchis, A., Díaz-Jurado, G., Basterra-Gortari, F.J. et al. Association between pre-pregnancy consumption of meat, iron intake, and the risk of gestational diabetes: the SUN project. Eur J Nutr (2017)

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram