Fibrer kan minska risk för tjocktarmscancer

Kost med mycket fibrer bidrar till minskad risk för tjocktarmscancer och ändtarmscancer enligt en ny studie i tidskriften Gastroenterology. Kostfibrer finns endast i hela vegetabilier som frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn och bär.

Forskarna identifierade 20 studier som analyserade fiberintag och tjocktarmspolyper vilka är förstadier till tjocktarmscancer. Analyserade fiberkällor var grönsaker, frukter och fullkorn. De som åt mest fibrer hade 28 procent lägre risk att utveckla tjocktarmspolyper jämfört med dem som åt minst fibrer.

Dessutom, för varje 10 gram fiber i kosten minskade risken för polyper med 9 procent.
I Sverige äter vi i genomsnitt 20 gram fibrer per dag (läs mer om hur vi äter här). En kost bestående av enbart hela vegetabilier ger mellan 50-100 gram fibrer per dag.

Denna genomgång understryker vikten av att känna till riskfaktorer för cancer för optimalt förebyggande arbete.

Hela studien finns att läsa här.

Ben Q, Sun Y, Chai R, Qian A, Xu B, Yuan Y. Dietary fiber intake reduces risk of colorectal adenoma: a meta-analysis. Gastroenterology. 2014;146:689-699.

fibre

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram